fbpx

Dietetyka

Poradnictwo dietetyczne stanowi ważny czynnik w profilaktyce poszczególnych chorób oraz jest
integralnym elementem w ich leczeniu, jako uzupełnienie farmakoterapii, niosąc za sobą korzyści
w poprawie stanu zdrowia oraz jakości życia pacjenta, poprzez odpowiednio dobrane indywidualne
plany żywieniowe uwzględniające stan zdrowotny pacjenta, niedobory poszczególnych witamin
i składników mineralnych, stan odżywienia czy podstawową przemianę materii. Ścisła współpraca
dietetyka z kadrą medyczną (lekarzami, psychologami, fizjoterapeutami, kosmetologami i in.) powoduje
uzyskanie lepszych efektów w krótszym czasie zarówno w leczeniu, jak i rehabilitacji.
Stąd bardzo ważna jest interdyscyplinarna opieka i wsparcie pacjenta.
Indywidualne poradnictwo żywieniowe i dietetyczne obejmuje współpracę z pacjentem:

  • z otyłością i nadwagą,
  • zaburzeniami ze strony gospodarki węglowodanowej i/lub lipidowej,
  • nadciśnieniem tętniczym,
  • dną moczanową,
  • chorobami ze strony przewodu pokarmowego.

Zajmujemy się również osobami zdrowymi chcącymi zmienić swoje dotychczasowe nawykiżywieniowe oraz zdobyć wiedzę dotyczącą zdrowego odżywiania.

Jak prawidłowo przygotować się do pierwszej wizyty?

Pacjent w dniu planowanej konsultacji dietetycznej powinien zgłosić się z:
1. Dzienniczkiem bieżącego notowania (do pobrania tutaj) – plik w załączeniu
2. Aktualnymi wyniki badań (morfologia: glukoza, lipidogram, kwas moczowy, TSH; wypis ze szpitala i in.).

Analiza składu ciała metodą bioimpedancji elektrycznej - BIA

Analiza składu ciała wykonywana jest profesjonalnym, certyfikowanym oraz bezpiecznym sprzętem marki Juwell Medical Body Explorer. Profesjonalny system pozwala na specjalistyczną analizę składu ciała, ocenę hydratacji organizmu oraz stanu odżywienia. Nowoczesny analizator składu ciała w bezpieczny i nieinwazyjny sposób umożliwia przeprowadzenie szczegółowej analizy składu ciała.
Dzięki zastosowaniu najnowocześniejszej technologii urządzenie jako wartość pomiaru podaje rezystancję oraz reaktancję, co pozwala na uzyskanie takich parametrów jak kąt fazowy, woda wewnątrz i pozakomórkowa. Parametry te są niezwykle istotne w badaniach osób chorych, posiadających obrzęki, będących po przebytych operacjach oraz chorobach. Wartość kąta fazowego pozwala określić stopień wyniszczenia organizmu oraz kontrolować powrót do zdrowia oraz sprawności fizycznej. Pomiar za pomocą Body Explorer odbywa się w pozycji leżącej za pomocą jednorazowych elektrod.
Analiza składu całego ciała w odniesieniu do norm – otrzymywane parametry:

  • rezystancja, reaktancja, kąt fazowy
  • BMI – wskaźnik masy ciała [kg/m2 ]
  • FM, BF – masa tkanki tłuszczowej [kg], procentowa zawartość tkanki tłuszczowej [%]
  • FFM – beztłuszczowa masa ciała [kg/m2 ]
  • TBW – zawartość wody całkowitej [kg]
  • ECW – zawartość wody pozakomórkowej [kg]
  • ICW- zawartość wody wewnątrzkomórkowej [kg]
  • DI – współczynnik odżywienia
  • BMR – podstawowa przemiana materii [kcal]
  • TMR – ponadpodstawowa przemiana materii [kcal]
  • wskaźnik metaboliczny Kappa- index
  • wskaźnik metaboliczny Meta- index
  • uwzględnienie amputowanych kończyn

Jak prawidłowo przygotować się do analizy składu ciała BIA?

Analiza składu ciała metodą bioimpedancji jest badaniem bardzo precyzyjnym, aby otrzymywane
parametry były w najwyższym stopniu dokładne do badania należy przygotować się w następujący
sposób:

  • 3-4 godziny przed planowanym badaniem nie należy spożywać posiłków oraz płynów, jeśli jest
    taka możliwość pacjent powinien być na czczo;
  • 24 godziny przed badaniem nie należy spożywać alkoholu oraz powinno się ograniczyć napoje
    zawierające kofeinę;
  • 24 godziny przed badaniem nie zaleca się wykonywania intensywnej aktywności fizycznej.

Przeciwwskazania do przeprowadzenia analizy składu ciała metodą bioimpedancji elektrycznej

  • osoby z wszczepionym rozrusznikiem serca,
  • kobiety w ciąży,
  • osoby chorujące na epilepsję,
  • dzieci poniżej 6 r.ż.

Nasi specjaliści

Aleksandra Pankowska
Aleksandra Pankowska
Absolwentka Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie na kierunku„Technologia Żywności i Żywienie Człowieka, specjalizacji: Żywienie Człowieka”. Chcąc poszerzyć swoją wiedzę z zakresu dietetyki i żywienia klinicznego ukończyła studia podyplomowe na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym z „Dietetyki w Chorobach Wewnętrznych i Metabolicznych” oraz „Dietetykę Kliniczną” na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku. Swoją praktykę zawodową zdobywa pracując w Samodzielnym Publicznym Wojewódzkim Szpitalu Zespolonym w Szczecinie z Pacjentami przed oraz po przeprowadzonych zabiegach z zakresu chirurgii bariatrycznej i metabolicznej. Swoją pracę opiera na rzetelnej wiedzy, najnowszych doniesieniach naukowych, jak też biorąc udział w licznych konferencjach/szkoleniach z zakresu żywienia człowieka i dietetyki.

Cennik

KONSULTACJA
KONSULTACJACENA (PLN)
Pierwsza konsultacja dietetyczna120
Kolejne konsultacje dietetyczne80
Wizyta po zabiegach bariatrycznych150
DIETA
DIETACENA (PLN)
Dieta indywidualna 7 dni120
Dieta indywidualna 14 dni180
PAKIETY
PAKIETYCENA (PLN)
Pakiet miesięczny (I miesiąc):
- Konsultacja wstępna (ocena sposobu żywienia i stanu odżywiania, ważenie i analiza składu ciała, interpretacja wyników krwi, zalecenia dietetyczne)
- Konsultacja kontrolna ( ważenie, analiza składu ciała, edukacja żywieniowa i motywacja )
- Jadłospis miesięczny 
300
Pakiet miesięczny (II i kolejny miesiąc współpracy):
- Konsultacja kontrolna( ważenie, analiza składu ciała, edukacja żywieniowa i motywacja )
- Korekta ustalonego jadłospisu
250

Cennik nie stanowi oferty handlowej wg art. 66 par. 1 Kodeksu Cywilnego i jest publikowany tylko w celach informacyjnych. Podane ceny mogą ulec zmianie.

Masz dodatkowe pytania?

Wyślij formularz

Szybki kontakt