
Badanie FoodDetective™ jest metodą wykrywania we krwi przeciwciał klasy G dla składników pokarmowych. Badanie pozwala jakościowo określić podniesiony poziom przeciwciał IgG specyficznych dla 59 pokarmów pogrupowanych na 46 polach. Badanie przeprowadza się na podstawie niewielkiej próbki krwi pobranej z palca a wyniki mogą być podstawą do zastosowania odpowiedniej diety.
Celem prowadzenia diagnostyki nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej zawsze powinno być trafne rozpoznanie pokarmu wywołującego reakcję. Badania specyficznych pokarmowo IgG to nowoczesne narzędzia o wysokiej wartości diagnostycznej, stanowiące istotny element postępowania klinicznego.
Długotrwałe dolegliwości o podłożu trudnym do zdiagnozowania mogą mieć swoją przyczynę w nietolerancji pokarmowej. Nietolerancja pokarmowa IgG zależna, nazywana także nadwrażliwością pokarmową typu III, jest niewłaściwą reakcją organizmu na składniki niektórych pokarmów. Pojawia się ona wtedy, gdy układ odpornościowy traktuje wybrane produkty żywnościowe jako zagrożenie i zaczyna przeciwko nim produkować przeciwciała klasy IgG. Symptomy nietolerancji występują dopiero po kilku godzinach lub nawet kilku dniach od spożycia wybranych produktów i mogą trwać tygodniami. Zupełnie inaczej niż w przypadku alergii pokarmowej, której objawy często są widoczne natychmiast po kontakcie z alergenem.
Ocenia się, że problem nietolerancji pokarmowej IgG zależnej dotyczy nawet 45% populacji w krajach wysoko rozwiniętych. Większość pacjentów, u których zdiagnozowano nietolerancję, po odstawieniu problematycznych pokarmów, zgłasza pozbycie się objawów doświadczanych praktycznie przez całe dotychczasowe życie.
Nietolerancja pokarmowa:
Alergia pokarmowa:
Pon: 8:00 – 19:00
Wt: 08:00 – 19:00
Śr: 08:00 – 19:00
Czw: 08:00 – 19:00
Pt: 08:00 – 19:00
Sob: 08:00 – 14:00